perjantai 11. huhtikuuta 2014

Mee nyt ees töihin

8/101: Työvalmennus

Viimeiset viisi päivää arjessa on ollut jopa rytmiä ja pakollisia aikatauluja. Olen ollut työvoimatoimiston työvalmennuksessa, jonne minut laitettiin kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen, koska nuorisotakuu takaa kaikille alle 25 vuotiaille työttömille 3kk jälkeen joko työn tai koulutusta. Ihan jännä kokemus, vaikkakin epäilen sen kykyä oikeasti auttaa nuorten työllistymisessä.

Kyseessä on siis työnhakuvalmennus, jonka aikana pitäisi hioa taitoja CV:n ja hakemuskirjeen kirjoittamisessa, työhaastattelutilanteessa ja muussa vastaavassa toiminnassa. Meitä on kurssilla arviolta 10 nuorta, joista kaikki muut paitsi minä ovat poikia. Yksi tyttökin siellä ensimmäisenä päivänä oli, mutta käsitykseni mukaan taisi saada tälle viikolle töitä, kun ei ole sen jälkeen näkynyt. Odotin koko valmennuksen olevan ehkä hieman erilainen, ehkä enemmän koulumainen tilanne.

Koko kurssi sijoittuu pienehköön kokoushuoneeseen, jossa on pitkä pöytä ja videotykki. Ensimmäisenä päivänä saimme kaikki eteemme läppärit ja kävimme TE-toimiston sivuilla, kuuntelimme vetäjän presentaatiota ja etsimme työpaikkoja netistä yleisesti. Tunnelma oli osallistujien osalta hiljainen, mutta sinänsä rento, että taukoja pidettiin joustavasti vireystilan mukaan aamu- ja iltapäivällä.

Facebook auki taustalla koko kurssin, hups :)
Paksuhko tehtävävihko, jossa oli sekä harjoituksia että
yleistä tietoa työpaikkojen etsinnästä, haastattelutilanteista yms.

Toisena päivänä piti miettiä omia vahvuuksia ja heikkouksia, kuuntelimme lisää asiaa Power Point esityksen muodossa ja kirjoitimme hakemuskirjeen johonkin vapaavalintaiseen paikkaan, jonka sitten sai joko oikeasti lähettää tai olla lähettämättä. Tein hakemuksen uimahalli-siivoojan virkaan. Sitten tarkasteltiin CV-nettiä, joka on TE-toimiston oma kohtaamispaikka yrityksille ja työntekijöille. Sinne oli jo ennestään täytynyt tehdä profiili ja nyt tarkisteltiin voisiko hakusanoja, otsikoita tai muita kohtia vielä parannella. Sen lisäksi kuuntelimme asiaa työhaastatteluista. Torstaina kävi vierailija kertomassa vuokratyön mahdollisuuksista ja iltapäivällä kävimme kuuntelemassa luentoa oppisopimuskoulutuksesta. Se oli ihan mielenkiintoinen luento, en tiennyt oppisopimuksen mahdollisuuksista etukäteen oikeastaan kovinkaan paljoa. Perjantaina vähän sitä sun tätä, mitä ei vielä oltu läpikäyty aiemmin. Sitten todistukset kouraan ja valmennus oli ohi!

Kaiken kaikkiaan valmennus olisi voitu tiivistää lyhyempäänkin ajanjaksoon, koska suurin osa saamastani informaatiosta oli jo etukäteen tiedossa ja itsestään selvää, kuten se miten haastatteluun kannattaa pukeutua, miten CV kirjoitetaan, miten Wordia käytetään… Muutamia uusia näkökulmia tuli hakemuskirjeen kirjoittamiseen: ennen olin kirjoittanut melko asiallisen tylsästi, koska en ollut varma kuinka paljon hakemuksissa voi revitellä. Mutta nyt sain jonkinlaisen käsityksen siitä, kuinka iso annos persoonallisuutta on liikaa ja mikä sopivasti :D

Oli tästä kuitenkin jotain suoraa hyötyäki, sillä hain työtä, johon en luultavasti muuten olisi hakemusta lähettänyt - ja sain sen! Olen ollut aiemminkin siivoojana, joten tiedän mitä on luvassa. Alkuun välttelin siivoustöitä, koska mietin, että haluan tehdä jotain muutakin tässä elämässä. Aika kiven alla tosin kaikki työ tällä hetkellä. Mutta tämä paikka vaikutti ihan kivalta: palkka on hyvä, pomo oli mukava, työtä on riittävästi eikä vain paria tuntia viikossa ja kohteeseen ei ole kovin pitkä matka. Pian selviää kaikki tarkemmin, kun menen kirjoittamaan sopimuksen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti