lauantai 26. huhtikuuta 2014

Budapest ja pääsiäinen

12/101: Matkakohteena Unkari


Lähdin pikalomalle Budapestiin! Päätin pari viikkoa sitten, että jonnekin täältä on päästävä matkailemaan, mieluiten ennen kuin työt alkavat, koska niiden kestosta ei ole varmuutta. En jaksanut enää odottaa ajankohtaa, jolloin joku muukin pääsisi reissuun, joten päätin lähteä yksin. Selasin lentoja ja valitsin kolme kohdetta vaihtoehtolistalle: Lontoo, Praha ja Budapest. Niistä budjettilaskujen ja muun arpomisen jälkeen voiton vei Budapest. Sunnuntaista torstaihin eli puolet pääsiäisestä vietin siis siellä.
Osittain valitsin tämän kohteen siksi, että minulla on paikanpäällä muutamia tuttuja. Aivan yksinäistä matkaa tästä ei siis olisi tulossa kuitenkaan.




Budapest oli kaikin puolin hieno paikka ja nähtävää jäi vielä ensikerrallekin. Saavuin paikalle sunnuntai-iltana, joka oli pääsiäispyhä samoin kuin maanantai. Melkein mikään ei siis ollut auki ensimmäisinä päivinä, mutta ei se paljoa haitannut. Maanantana paikallinen kaverini kierrätti autolla ympäri kaupunkia ja näytti kaikki must see-kohteet: näköalakukkula, Chain Bridge + 8 muuta siltaa, Hero Square, Parlamenttitalo, liuta muita upeita rakennuksia… Koristeellisten rakennusten määrä oli huikea, en enää edes muista mitä kaikkea olen nähnyt.

Tapasin hostellilla pari brasilialaista, joiden kanssa kiertelin seuraavan päivän ja vietin oikeastaan lähes koko loppuajan. Huippu tyyppejä, tälläiset tutustumiset ovat hostellielämän parhaita puolia. Käytiin vielä samana iltana tarkastamassa rauniobaari, jota mainostettiin hostellin kartassa. Ilmeisesti jotenkin kuuluisa paikka, ihan hieno se kyllä oli. Toisena päivänä käytiin kyseisten ihmisten ja kolmen muun hostellituttavan katsomassa kaupunkia St. Stephen's Basilican katolta. Sää oli pilvinen ja sateinen, kengät litimärät, mutta tulipahan käytyä. Yritimme myös mennä parlamenttitaloon sisälle, mutta jono oli hirvittävä, kaikilla Budapestin turisteilla oli ilmeisesti sama idea!

Näköala St. Stephen's Basilican katolta

Hostellin läheiselle aukiolle ja koko matkalle siitä shoppailukadulle oli pystytetty pieniä kojuja, en tiedä liittyykö pääsiäisaikaan vai muuten vaan. Kojuissa myytiin kaikenlaista matkamuistokrääsää, ruokaa, olutta, käsitöitä jne. Ostin muutaman tuliaisen. Shoppailukatu oli erittäin vahvasti turisteille tehty, hinnat sen mukaisia. Olisin halunnut ostaa musiikkiin erikoistuneesta matkamuistokaupasta soittorasian, mutta hinta lähenteli 10 euroa, joten jätin väliin. Vesipullo kyseisellä tiellä maksoi 300 forinttia (n. 1€) mutta jos liikkui parisataa metriä sivummalle, sai samanlaisen ostettua 99 forintilla (n. 30 snt).

Ruoka oli hyvää ja halpaa, kävin ennen lähtöä syömässä ravintolassa 3 ruokalajin lounaan ja maksoin siitä juomineen noin 6€. Kaikki mitä söin reissun aikana oli kyllä omaan makuun melko suolaista, aivan sama oliko kyseessä leipä, keitto tai pizza. Yksi matkan kohokohdista oli välipala unkarilaisen kaverini kotona. Ei mitään ihmeellistä, mutta nautin tälläisistä pienistä yksityiskohdista ja tavallisen elämän näkemisestä. En esimerkiksi tiennyt, että unkarissa syödään raakoja retiisejä ja kevätsipuileita suolaan dipattuna. Siis otetaan vain pala, töpötellään suolassa ja syödään.


Näin myös toisen kaverin, joka oli viime vuonna saanut lapsen. Maailman söpöin pikkupoika, hymyili ja vilkutti kovasti! Kävimme kietämässä Margaret Islandia, saarta joka on keskellä jokea ja jonne ei kulje kuin yksi bussi. Paikka on siksi hyvä lenkkeilyyn ja kiertelyyn. Saarelta löytyy myös pieni "eläintarha", jossa asustaa peuroja, hevosia, haikaroita, ankkoja ja kanoja. Lopuksi viimeisenä päivänä ennen lentoa kävin itsekseni taidemuseossa sivistymässä. Kolme kerrosta hienoja taideteoksia, harmi vaan, että Jeesus on ollut kautta aikojen niin kova aihe taidemaailmassa. Toinen aihe, josta oli tehty paljon tauluja oli ruoka. Kaiken maailman sipuleita ja kuolleita kaloja oli kuvattu todella monessa taulussa. Valokuvaus olisi maksanut extraa, joten kuvia ei siltä reissulta jäänyt käteen.

Laulava suihkulähde Margaret Islandilla. Musiikki soi ja vesi suihkuaa sen tahtiin.
Museum of fine arts
Nuorisolle oli sisäänpääsy puoleen hintaan, ei tarvinnut edes olla opiskelija,
riittää että on alle 26 vuotias. Hinta 900 Ft eli noin 3€

2 kommenttia:

  1. Jee! Lähe sit miun kaa kesällä sinne Lontooseen :D

    VastaaPoista
  2. Hei, sinulle on haaste osoitteessa: http://wannabedone.blogspot.fi/

    VastaaPoista